TRUE LOVE WILL FIND YOU IN THE END #5


Det finns många skapelser inom populärmusiken som är mytomspunna, med ett gediget romantiskt skimmer runt sig. Sen finns det låtar som förtjänar en större plats i rampljuset och som mest hyllas av skivnördar och branschfolk. Big Star’s katalog torde räknas till den senare kategorin, även om myten Chris Bell är starkare än någonsin. Kalla det powerpop, eller 70-talspop baserat på musik från årtiondet innan. Håkan Hellström hade den goda smaken att att göra en cover på ”Thirteen”, och hade man börjat tvivla på den mannens kapacitet runt julen 2005 så bevisade han där och då att det inte fanns något att oroa sig över.

Big Star – ”The Ballad of El Goodo”

”The Ballad of El Goodo” släpptes ursprungligen 1972 på Big Star’s debutskiva #1 Record, som aldrig fick någon kommersiell framgång. Att Chilton var kraftigt inspirerad av The Beatles melodier och The Byrds vackra gitarrer blir här ingen hemlighet, och det är det sistnämnda bandet som hörs tydligast i den här låten. Big Star presenterade ingenting nytt i musikväg, det är inte unikt, men känslan av att ha samordnat popmusikens finaste och mest utsökta delar i ett paket är mer påtagligt än någonsin. De fyra originalmedlemmarna hann bara göra den här skivan tillsammans, Chris Bell lämnade bandet redan samma år. Bandet fortsatte och hann med att yngla av sig två plattor till, varav Third/Sister Lovers är att rekommendera. Chris Bell startade en solokarriär och spelade bland annat in två oförglömliga verk, ”I am the Cosmos” och ”You and Your Sister” innan han i december 1978 avled i en bilolycka. Få tag i #1 Record och lyssna på harmonierna som tar dig till himlen och tillbaka. Det här är ditt nya favoritband.

Lyssna:
Big Star – The Ballad of El Goodo

It gets so hard at times like this to even hang around
I can either stand or fall
And I believe I’m gonna stand tall

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s