Margo Guryan

Margo Guryan släppte Take A Picture 1968, hennes enda fullängdare. Ett album som i över 30 år inte gjorde särskilt mycket väsen av sig innan japanerna grävde fram det igen i början av 00-talet. Margo blev kult. Jag och väldigt många andra hörde henne för första gången under den här tiden. Jag var då helt såld på twee så Take A Picture kunde inte ha dykt upp mer lägligt.

Sunshine/baroque-popen fick ett rejält uppsving tidigt 00-tal. Samtidigt började det att gå inflation i hela konceptet där tidningar som Mojo hittade flertalet ”bortglömda mästerverk” varje månad. Det mesta hade med rätta inte fått den där återupprättelsen tidigare medan ett antal album faktiskt var oförklarligt åsidosatta. Take A Picture och dess uteblivna framgång berodde mest på dålig promotion och Margos ovilja att turnera.

Margo var aktiv på Facebook och jag skrev till henne ibland. Det är nog 10 år sedan nu. Någon gång handlade det om The Rose Mary Stretch. Den mesta tiden gick dock åt till att försöka förklara för henne hur fantastisk ”Someone I Know” var. Margo var från första början en skolad jazzräv men när hon fick Pet Sounds i sina händer så ändrades spelplanen. Det hörs på Take A Picture. Hon ägde en hel del integritet, jag tror aldrig att jag har sett ett foto på Margo från de senaste 40 åren. Telefonintervjuer var uteslutet. Om jag minns rätt så gav hon dock pianolektioner till unga elever. Jag ser det framför mig.

Tre år innan Take A Picture spelade The Byrds in ”She Don’t Care About Time” och placerade den som b-sida på ”Turn! Turn! Turn!”-singeln i oktober 1965. Här tar McGuinn sin tolvsträngade och går all in på Bachs ”Jesu, Joy of Man’s Desiring”.

Margo Guryan gjorde samma sak på ”Someone I Know”, fast utan en tolva, och en redan perfekt låt nådde höjder som inte ska vara möjliga. Bach-höjderna. Den är något av det finaste jag vet. Margo Guryan gick bort i Los Angeles, 84 år gammal, den 8 november 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s