Musikåret 2021 – Maj

Årets bästa låtar hamnar här, Eton Wall Game 2021. Spellistan uppdateras kontinuerligt under året. När det gäller material som inte finns tillgängligt på Spotify eller om det exempelvis rör sig om en återutgåva så är detta istället länkat i texten.

 • Alfonso Bottone – ”Rainy Rave” (låt)
 • Floppy Circus – ”Into Your Eyes” (låt)
 • Dumbo Gets Mad – ”She Knows” (låt)
 • Raffy Bushman – ”Abraham” (låt)
 • Iceage – ”Drink Rain” (låt)
 • Julian Lage – ”Etude” (låt)
 • Under Allt Mellanrum (album)
 • Pet Shop Boys – ”Cricket Wife” (låt)
 • Pascal – ”Jag Hatar Allt” (låt)
 • Amy Dabbs – ”Allure” (låt)
 • Horsey feat. King Krule – ”Seahorse” (låt)
 • La La Lars – La La Lars III (album)
 • Little Simz feat. Cleo Sol – ”Woman” (låt)
 • Fantastic Man – ”Cloud Manager” (låt)
 • Bruno Pernadas – ”Theme Vision” (låt)
 • Ray Cathode – ”Time Beat” / ”Waltz In Orbit” (singel, återutgåva)
 • White Light – ”I Want You To Know Me” (låt, återutgåva)
 • Graham Nash & Joni Mitchell – ”Our House” – Demo (låt)
 • Virna Lindt – ”Once” (låt)
 • Perfect Angels – ”What Am I Gonna Do With You?” (låt)
 • isaintjames – ”Only Something” (låt)
 • isaintjames – ”I’m Yours And I’m Working” (låt)
 • Sven Wunder – ”Prussian Blue” (låt)
 • CV Vision – ”In Time” (låt)
 • Rhoda Dakar – ”Everyday Is Like Sunday” – Dub (låt)
 • John Myrtle – ”Spider on the Wall” (låt)
 • Joachim Kühn – ”Warm Canto” (låt)
 • Lavery – ”Ruffneck Rudeboy” (låt)
 • Monophonics – ”It’s Only Us” – Instrumental (låt)
 • Honey. – ”Summer Fling” (låt)
 • Electric Looking Glass – ”Rosie in the Rain” (låt)
 • Cola Boyy feat. The Avalanches – ”Don’t Forget Your Neighborhood” (låt)

Första Floppy Circus releasen på tre år, Pascal som släppte ett nytt album innehållandes den nerviga och mäktiga ”Jag Hatar Allt”, Virna Lindt dök upp med ”Once” och den lät som ett fantastiskt Saint Etienne-spår. Tänk er en ”Our House”-demo med Graham Nash. Konstpaus. Där Joni Mitchell sitter bredvid. Konstpaus. Den finns på riktigt och ingår i Crosby, Stills, Nash & Young-boxen som firar att Deja Vu har fyllt 50. Dessutom, Joachim Kühn har gett sig på Mal Waldrons ”Warm Canto” som från början gavs ut på albumet The Quest 1962. Troligtvis Waldrons finaste ögonblick, och Kühns tolkning är återhållsam och ståtlig. Precis vad ”Warm Canto” förtjänar.

Dublab fixade en återutgåva i 100 ex av Ray Cathode-singeln ”Time Beat” / ”Waltz In Orbit” från 1962. Ray Cathode är Maddalena Fagandini och George Martin, pre-Beatles, där experimentlustan tillåts att fladdra i vinden. Singeln släpptes faktiskt bara veckor innan Martin för första gången stod öga mot öga med fyra Scousers. Finns i 100 ex så andrahandspriset lär inte vara i paritet med en ask Fruxo.

Det vore ju lite lustigt om årets två bästa album släpptes under en och samma månad. Lars Skoglund drog ihop La La Lars med sedvanlig jazz-hjälp från Goran Kajfes, Jonas Kullhammar, Carl Bagge och Johan Berthling och spelade in det som nu blev La La Lars III. Finns i formatet CD + notbok. La La Lars II var årets album 2019, det förvånar mig inte om La La Lars III kommer att vara detsamma 2021. Samtidigt hängde Dan Lissvik med Henrik Claesson, startade projektet Under Allt och släppte albumet Mellanrum. Ibiza here we come, för uppskattar man Lissvik, Studio och allt annat som kom från Masthugget 2007 så är man helt rätt. Skivan finns i 300 exemplar och är redan slutsåld men en nypress är på gång.

Perfect Angels kom med albumet Exit from the Ultra-World i mitten av förra månaden. Tittade då igenom låtlistan och vad står det vid spår nummer 15 om inte ”What Am I Gonna Do With You?”. Flertalet har gjort den, bland annat The Chiffons och The Inspirations, men det är versionen med Lesley Gore från 1965 som är något av det mest mästerliga som spelats in. Skriven av Gerry Goffin och Russ Titelman som också skrev ”I Never Dreamed” med The Cookies. Även den bör finnas med på listan över de allra finaste ögonblicken i musikhistorien. Perfect Angels gör väl inget överraskande eller annorlunda i sin egen version, men det spelar mindre roll när man innehar så här god smak.

Maj, kära maj, hur sammanfattar man det här? Jag skulle bli oerhört förvånad om någon kommande månad blir så här stark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s