Vecka 45-47 2019

Här följer Eton Wall Games mest lyssnade låtar avseende vecka 45 till och med 47 2019. Spotify-spellistan hittas här.

  1. Carl Anton – ”Stan Är Tjusig Ikväll”
  2. The Deceptions – ”Of All The Hearts”
  3. Puffin – ”Someone Nice To No”
  4. S.U.B – ”Primavera”
  5. Sonia – ”Can’t Forget You (Extended Version)
  6. The Vanguards – ”Somebody Please”
  7. Frank Sinatra – ”For A While”
  8. Prince Buster – ”Al Capone”
  9. The Mystics – ”Hushabye”
  10. varärdu – ”bli kär”

Det finns väldigt många fina Stockholmsskildrare, bland andra Olle Adolphson som var en fena på just detta, men jag undrar om inte ”Stan Är Tjusig Ikväll” med Carl Anton är det allra ljuvligaste exemplet inom nischen. En låt som tacklar ett ämne som var relativt populärt i låtskrivarkretsar, nämligen Citysaneringen, rivningen av Klarakvarteren och Norrmalmsregleringen i största allmänhet.

”Stan Är Tjusig Ikväll” återfinns på EP:n Den Staden från 1963 och på omslaget står Carl Anton och hänger vid vad som idag är Plattan. Det ser ju då, för stunden, ut som själva fan. Carl Anton är kritisk, även på senare år med facit i hand, men det känns som att han inte riktigt tar ställning. Stadsarkitekten blir ändå inte helt förödmjukad i texten utan kommer undan med att ändå ha ”respekt för ett och annat både på norr och på söder”. Carl Anton är lite som Lennon i Revolution, ”don’t you know that you can count me out…in”.

Finansborgarrådet Hjalmar Mehr, mannen som blev symbolen för ett uppgrävt Stockholm, fick 1976 äran att se Carl Anton spela låten live vid en tillställning. Det var nog inte så populärt. Och Isabel, vem var detta? Carl Antons dotter såklart.

Andres Lokko och Kristina Adolfsson medverkade i ett program i P1 som kretsade kring vilka låtar det var som skapade 1989-års soundtrack. Ett av Adolfssons val föll på ”Can’t Forget You” med Sonia. Starkt Kristina, starkt.

”For A While” med Frank Sinatra finns med på albumet Watertown från 1970. Ett av världens bästa konceptalbum och samtidigt ett av Sinatras allra mest bortglömda. Bör lyssnas på i sin helhet. Jag har tidigare skrivit om Watertown, för 13 år sedan. Det inlägget kan man läsa här.

Hoppa nu inte över allt annat gott i den här veckosammanfattningen. Det blir troligtvis årets sista i det vanliga formatet då jag i december kommer att glida in på jultemat istället med en riktigt fin julspellista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s