Half Forgotten Daydreams

För personer som någon gång varit helt nere i Library Music-träsket är förkortningen KPM något helt magiskt. Musikstycken producerade för att kunna användas i TV-produktioner, radio och film, oftast med anonyma musiker. Bakgrundsmusik helt enkelt. KPM må ha varit det starkast skinande bolaget men här fanns också Music De Wolfe, italienska Gemelli, Bruton Music och franska Neuilly för att bara nämna några.

Helt anonyma var artisterna givetvis inte, här har vi namn som Alan Hawkshaw, Brian Bennett och Syd Dale. Pålitliga namn, stadiga och trygga.

Det var först på 90-talet som det riktiga intresset för dessa produktioner tog fart, då skivsamlare och andra började gräva. Skivorna släpptes ofta inte kommersiellt, vilket blev en lockelse i sig. Idag används de istället oerhört flitigt när artister letar samplingar. Många inspelningar är oerhört genreöverskridande, vilket blir en styrka i sammanhanget.

En av skivorna, Voices In Harmony, släpptes av KPM 1973 och arrangerades av Keith Mansfield och John Cameron. Skivan har den inte helt fantasifulla undertiteln ”A selection of contemporary pop titles featuring voices, brass and rhythm.”

På Voices In Harmony hittar vi låten ”Half Forgotten Daydreams”. En delikat skapelse, 83 BPM, lätt som en fjäder. Lyssna på Spotify eller Youtube.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s