La Chinoise

img_5964-1

Jean-Luc Godards La Chinoise från 1967 må inte vara den första filmen man springer över när det gäller den franska nya vågen. I mitt fall var det Vivre Sa Vie från 1962, med en fantastisk Anna Karina. Detta var troligtvis helt efter regelboken, man ska nog helst börja där någonstans för att uppskatta Godards utveckling. À Bout de Souffle (få män kan matcha Jean-Paul Belmondo) från 1960 passar också bra i sammanhanget, inte enbart för att det är regissörens första långfilm.

Men La Chinoise. Det är Paris, det är 1967 och fem unga människor i en lägenhet är oerhört upphetsade av maoismen. Filmen är i mångt och mycket en enda följetong av politiska slagord, blandat med diskussioner om konst och litteratur. Det är bitvis provokativt, bitvis naivt, men det är detta hopkok som är en stor del av behållningen. Det känns inte heller riktigt klarlagt vad det är som Godard egentligen vill påvisa. Å ena sidan gör han nästan narr av huvudrollsinnehavarnas aningslöshet, å andra sidan verkar han beundra deras idealism.

Godard bryter den ”fjärde väggen” väldigt flitigt i La Chinoise. Man hör honom själv prata med skådespelarna utanför bild, och använder även bland annat en andra kameraman för att filma den första kameramannen. Att skådespelarna ofta talar direkt till tittarna är även det en trivsam finess.

Det finns givetvis mycket mer att säga om en film som La Chinoise, men nu vill jag komma till Claude Channes och ”Mao Mao”. Om La Chinoise mot all förmodan inte skulle ge något som helst intryck på en tittare, så känns det ändå som att ”Mao Mao” är en låt att minnas, en låt som inte glöms bort i en handvändning. Gullan Bornemark hade inte gjort det bättre, men vi befinner oss ungefär på den nivån av catchy. Det finns till och med en italiensk version av låten. Originalet samt versionen med Gian Pieretti kan man lyssna på här och här.

Man kanske samtidigt vill passa på att spana in några Godard-trailers? Då går det bra att klicka på länkarna här nedan.

À Bout de Souffle

Le Petit soldat

Vivre sa vie

Bande à part

Pierrot le Fou

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s