Yellowjackets

img_5745

Jazz/funk-fusion, rhythm & jazz, crossover jazz, contemporary jazz, pop-jazz. Det har slängts omkring många benämningar på vad ett band som Yellowjackets egentligen har sysslat med. Man har sedan det första självbetitlade albumet från 1981 i mångt och mycket spelat in något jag själv valt att kalla för Café Norrköping-jazz. Yellowjackets är givetvis betydligt svalare än Ragnar Dahlberg och låter mer börsportfölj på Wall Street än caféprogram på SVT.

1985 släpptes albumet Samurai Samba. Då hade bandet rekryterat altsaxofonisten Marc Russo vars prestation här är den stora behållningen. Jag läste nyligen en artikel på All About Jazz där en skribent menade att man ska undvika Samurai Samba, och passade samtidigt på att ge en känga till albumets främsta spår, ”Homecoming”. Det här är självfallet helt galet. Ta bara en titt på det där albumomslaget igen.

Ibland tänker jag att Yellowjackets är jazz för människor som i vanliga fall inte lyssnar på jazz. Ibland tänker jag att det är helt tvärtom.

”Homecoming” på Spotify.

”Homecoming” live från Roxy Theatre 1991 kan avnjutas här.

Om man gillar Yellowjackets så borde man även uppskatta Spyro Gyra, pröva med den lysande ”Morning Dance” från 1979.

img_5744

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s