The Sound of Young Scotland

Under en tid höll jag Josef K högre än Orange Juice. Sånt där håller inte i längden med tanke på att debuten med Orange Juice är ett av världens tjugo bästa album och att man utöver det har en magnifik diskografi. Det här handlar inte om att förringa Josef K, snarare att förtydliga hur bra Orange Juice faktiskt var. Josef K å andra sidan har i runda slängar fem låtar som är av högsta klass.

Det är svårt att prata om Josef K utan att nämna Orange Juice, eller Aztec Camera också för den delen. Det blir lätt så när man pratar Postcard Records. Men skillnaden är ändå markant: Josef K kom från Edinburgh, inte Glasgow. Josef K var mörkare i sin framtoning och struntade i Byrds-gitarrerna och att jangla lika hårt som sina bolagskollegor. Paul Haig ville hellre vara Lou Reed i rännstenen i NYC.

”Sorry for Laughing” släpptes faktiskt på singel av bolaget Les Disques Du Crepuscule efter att bandet hade begett sig till Belgien för en spelning i december 1980. Några dagar senare, tidigt i januari 1981, gick man in i studion i Bryssel och spelade in sin största gärning.

Det går bra att klicka här för att se Josef K samt lite grönt slime i en fin symbios.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s