”En av världens tusen bästa låtar, ja, det är sant” #1

(Sedan 2012 har jag jobbat med en spellista på Spotify. Den här spellistan innehåller, subjektivt, världens bästa låtar. Fram till våren 2017 var det en 500-lista. När sommaren började glida över i höst hade den blivit en 1000-lista. Jag tyckte väl helt enkelt att det blev en större utmaning om jag dubblade antalet.

Det finns egentligen bara två regler. Spellistan ska alltid innehålla 1000 låtar, varken mer eller mindre. Eftersom listan är levande så läggs det till låtar då och då. Om det läggs till en låt, tas en annan bort. Regel nummer två innebär att en artist/ett band får ha med max 10 låtar i listan.

Låtarna som kommer att ligga under rubriken ”En av världens tusen bästa låtar, ja, det är sant” finns alla med i 1000-listan. Jag trycker helt enkelt på shuffle, ser vad som händer, och författar sedan ihop ett inlägg om just den låten.

Spellistan kan nås via den här länken.)Eggstone – ”Like So” (2016)
10-talets bästa låt? Jag skulle nog nästan våga påstå det. Att återkomma, efter total tystnad sedan 1997, med en låt som ”Like So” är helt unikt.


Här har vi ett band som har släppt så sagolika låtar som ”Summer and Looking for a Job”, ”Against the Sun” och ”Taramasalata”. Eggstones diskografi har inget att bevisa. Ändå är man borta i 19 år, och släpper sedan sitt starkaste kort. I min bok finns det inget annat band som har lyckats med ett sådant konststycke. Efter att ha tjuvat setlistan på spelningen i Malmö i mars så verkar det dessutom finnas en och annan låt på lager. Senast någon hade så här snyggt aaahh-ande, som kan höras 1:40 in i ”Like So”, var det år 2000 och personen hette Håkan Hellström.
”This summer is awesomer than all summers before”.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s