BAKERSFIELD HIGH SCHOOL

I somras blev jag av någon anledning oerhört fascinerad av gamla amerikanska årsböcker. Yearbook-kulturen är fortfarande enorm där i staterna, med en mängd olika varianter. De vanligaste böckerna förekommer i high school och college, men det finns även liknande varianter inom det militära. Men det är high school-böckerna som intresserar mig.
Som med allt annat så finns det stora samlarvärden i detta. Vad sägs om John F Kennedys från Choat 1935. Eller Marilyn Monroes yearbook från West Los Angeles High 1942. Eller varför inte Franklin Roosevelts från hans skolår i Groton år 1900.
Summorna som krävs för ovanstående och liknande så kallade ”celebrity yearbooks” kan jag inte frambringa, så jag lägger istället energi på lite billigare varianter. Eller, billigt och billigt, böckerna brukar kosta några hundralappar per styck.
Fotona nedan kommer från Bakersfield High School i Kalifornien, och deras yearbook från 1965. Det kommer ofta en märklig känsla när man slår upp sådana här böcker. Vad hände med dessa personer? Vad gör man idag, 47 år senare? Längst ner i det här inlägget ligger mina favoriter, inskriptionerna. Man kan tillbringa lång tid med att läsa dessa hälsningar och lyckönskningar från skolkamrater. Varför sitter då en snubbe från Sverige och älskar sånt här? Ja, inte fan vet jag.


2 kommentarer

  1. Oh, men jag förstår verkligen fascinationen även om jag inte heller kan förklara eller definiera den. Såna där tidsdokument berättar så många historier men ger framför allt upphov till helt egna fantasier. En mycket god cirkel skulle jag säga.

    Gilla

  2. Jo, man börjar fundera över vad som hände sen. De står där, lyckliga över att vara färdiga. Vissa kanske flyttade över hela kontinenten, andra stannade kvar för alltid. Det är oerhört fascinerande!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s