DEN ANDRA LIVERPOOLRESAN, SOMMAREN 2011: STUART SUTCLIFFES GRAV

Stuart Sutcliffe, fascinerande man. Johns polare från Liverpool College of Art där de träffades och studerade tillsammans. Drog aldrig riktigt jämt med Paul McCartney då Stu och John skapade en speciell relation. I’m just a jealous guy så att säga. Det var Stuart och John som tillsammans kom på namnet The Beatles, efter diverse olika stavningar, och Stuart blev också bassist i bandet runt våren 1960. Historien skulle kunna fortsätta i alla evinnerlighet, men vi kortar ner den lite. The Beatles åker till Hamburg där Stuart faller för existentialistbruttan Astrid Kirchherr. Han fortsätter att måla och spela bas, men till slut lägger han ner det sistnämnda och satsar helt på konstnärsskapet sommaren 1961. Resten av The Beatles åker hem till Liverpool, Stuart stannar i Hamburg med Astrid. Stuart drabbas nu ofta av kraftig huvudvärk, nästan outhärdligt stark. Den 10 april 1962 avlider Stuart Sutcliffe i Hamburg, 21 år gammal, då ett åderbråck i hjärnan brister. The Beatles återvände till Hamburg den 13 april, och nåddes då av nyheten. Om Stuart Sutcliffe hade fått leva ett långt liv, vad hade hänt då? En fortsatt nära relation med beatlarna? Skapare av några skivomslag? Inspirationskälla? Vem älskar inte spekulationer.

2 kommentarer

  1. Ja, visst är det. Man undrar hur det egentligen låg till, mytbildningen torde vara ganska stor gällande dessa historier. Stuart kan inte berätta, John kan inte berätta. Även fast John i hela sitt liv talade varmt om Stuart så tror jag inte att allt kom fram.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s