(00-TALET) PLATS 20-11

20. Florence Valentin – ”Spring Ricco” (2009)

Jag hade någon egenpressad singel med Florence Valentin någon gång i början/mitten av decenniet, sen föll allt i glömska. Tills ”Spring Ricco” dök upp. Ett av få band som utvecklats till det bättre under 00-talet.

Minnesvärt: Refrängen sitter som ett smäck, tillsammans med textrader som ”King Island är rena Kingston nu” och ”Ungar på skolgården leker Firman boys”.

19. Club 8 – ”Spring Came, Rain Fell” (2002)

Även fast titeln varit annorlunda så hade den här låten ändå symboliserat blöt och varm asfalt efter ett riktigt vårregn. Man kan ta på den känslan, jag lovar. Club 8 är som en berg-och-dalbana, men det här är mästerligt.

Minnesvärt: Stämningen.

18. Noir Désir – ”Le Vent Nous Portera” (2001)

Efter att ha kikat igenom ett gäng andra listor över 00-talets bästa låtar så måste jag medge att det är med viss förvåning som jag saknar den här i de allra flestas urval. Frankrike kan också, tvivla icke. Det är inte bara Serge Gainsbourg som räknas bland snigelätarna.

Minnesvärt: Melodin som fastnar likt inget annat.

17. Honeydrips – ”Hej då Karolin” (2007)

Mikael Carlsson gav mig en positiv överraskning med den här helt miserabla låten. Och det menar jag med ett positivt undertryck. Kan det bli mer hjärtekross och tandgnissel?

Minnesvärt: Texten, och melodin från himlen.

16. Laakso – ”Long Beach” (2003)

Laakso’s Long Beach EP är än idag mitt enda inköp med gruppen. Det räcker gott och väl, det jag har hört av det resterande materialet har inte varit någon ögonbrynshöjare. Mitt gamla talesätt gällande att nästan alla band är som allra bäst där i början står sig gott i det här fallet.

Minnesvärt: ”I will never leave until the day I do”.

15. The Radio Dept. – ”Why wont you talk about it?” (2003)

När Radio Dept. i och med sin första fullängdare Lesser Matters levererade den här bomben så var jag fast. Det här är grandiost. Många människor som inhandlade Lesser Matters 2003 kom tillbaka till affären och ville byta till sig ett nytt exemplar. Det skeva skränet måste ju bero på någon slags felpressning. Så var det inte, och det är jag oerhört glad för.

Minnesvärt: Aldrig har så mycket ljud bildat en så självklar helhet.

14. Håkan Hellström – ”Minnen Av Aprilhimlen” (2002)

Vilken makalös låt det här är. Jag minns en radiointervju med Håkan i P3 inför den andra skivan. Förresten så vet jag inte hur långt i processen man hade kommit, skivan var säkert flera månader bort eftersom Håkan och Timo precis hade börjat lägga demos på en portastudio. Håkan fick frågan om han kunde berätta något om de nya låtarna, och började då att prata om en låt som ”ska bli väldigt rolig att spela live, speciellt i april”. Då kunde jag inte i mina vildaste fantasier förstå hur bra det skulle bli.

Minnesvärt: En text som slår det mesta, komplett med Pavement-lån. Och inte bara texten, allt är perfekt.

13. Days – ”Simple Thing” (2008)

Det kommer inte lika bra musik från Göteborg längre, men när Days dök upp och lät som en bortglömd Sarah-singel var det bara att gå ner på knä och tillbe västkusten än en gång. ”Simple Thing” fick mig att tro på popmusik igen.

Minnesvärt: Den skimrande gitarren, de lena tonerna.

12. The Bear Quartet – ”Put Me Back Together” (2003)

Jag var inte så peppad på Angry Brigade när den kom 2003. Jag borde dock ha varit det. Jag ser den idag som The Bear Quartets sista riktigt bra skiva, innan man började nojsa in på det elektroniska. ”Put me back together” är en modern klassiker.

Minnesvärt:

We were on a class trip, snow! we yelled and ran

nothing too eccentric, I never saw the ban”.

11. Hip Whips – ”Stay With Me Forever” (2003)

Det var det här soundet som jag saknade under 00-talet. Hip Whips spelade den här låten i slutet av ett Musikbyrån-program, live i studion. Jag har för mig att det var Musikbyrån, men det kan ha varit Studio Pop också. Nej, Musikbyrån. Jag blev helt såld och beställde skivan samma kväll. Klass.

Tillägg: Jag fann Musikbyrånklippet precis innan jag skulle publicera det här inlägget, och det är lika bra som jag minns det. Njut.

Minnesvärt: Orgelromantiken.

4 kommentarer

  1. la vie sportive:Helt korrekt med Frog Princess, bra låt för övrigt.”Hej då Karolin” förtjänar sin plats, alltför bortglömd låt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s