(00-TALET) PLATS 70-61

70. Mattias Alkberg – ”Fyllskalle” (2004)

Jag köpte aldrig Tunaskolan. Jag var på väg ett flertal gånger, men jag hostade aldrig upp. Lite synd då det är ett fint album. Låten ”Fyllskalle” borde dock räknas till de svenska klassikerna. Energin mina damer och herrar, energin.

Minnesvärt: ”men tänk om allting vore käng”.

69. Death Cab For Cutie – ”What Sarah Said” (2005)

DCFC lämnade lilla bolaget Barsuk och gick över till Atlantic. Puritanerna fick andnöd. Nu hade man sålt sig till fienden. Dessutom förekom ju bandets låtar i serier som The O.C. Jösses, det här går käpprätt åt skogen. Men det gjorde det inte, albumet Plans blev något av det bästa som DCFC någonsin fått ur sig.

Minnesvärt: ”But i’m thinking of what Sarah said, that love is watching someone die”

68. The Garlands – ”You Never Notice Me” (2007)

Nixon-Roger är givetvis inblandad i det här. Den mannen kan leverera, dock så blir det lite väl trist ibland. Men vi snackar ju ändå Nixon och The Happy Birthdays, svenska legender. ”You Never Notice Me” är kort och gott en popdröm.

Minnesvärt: Ljudbilden.

67. Second-Hand Furniture – Nice Try, Sunshine” (2004)

Second-Hand Furniture kom från Alingsås och gjorde poplåtar som smälte i munnen. Den här epoken inom svensk pop känns utdöd sedan några år tillbaka. Det finns knappt några tweeband av klass kvar i det här avlånga landet. ”Nice Try, Sunshine” är en låt som jag aldrig någonsin kommer att glömma. Den är alldeles för bra.

Minnesvärt: Alltså, vad är inte minnesvärt här. Trummorna vid 00:08, den ljuva och naiva sången, gitarrerna. Guld.

66. Babyshambles – ”Killamangiro” (2004)

Tycka vad man vill om Pete Doherty, killen vet hur man skapar odödliga låtar. Han är lite av en maverick, som Sarah Palin skulle ha sagt. ”Killamangiro” spelades på hemmafester i Skövde för några år sedan, om och om och om igen. Och sen en gång till.

Minnesvärt: Trummorna och basen. Hela vägen.

65. Jaymay – ”Sea Green, See Blue” (2006)

Hur fantastiskt är inte det här. Det är inte så värst länge sedan jag upptäckte Jaymay, men jag minns inte riktigt hur jag fann den här låten. I vilket fall så satt redan efter första genomlyssningen. Det är lyriken som är grädden på moset.

Minnesvärt: ”You moved to Montreal to be closer to France”.

64. Lambchop – ”Nashville Parent” (2000)

Lambchop är ett av de mest stabila band jag hört. En väldigt hög lägstanivå. Det finns en slags åtrå och en stor dos ömhet i materialet, och ”Nashville Parent” är ett utmärkt exempel på det.

Minnesvärt: Kurt Wagners röst. Som vanligt.

63. Dr Higgins – ”Kåkfararbrallor” (2001)

”Kåkfararbrallor” var kärlek vid första ögonkastet. Jag hörde den via samlingen Svensk populärmusik volym 1. Utan att kika i den redan färdiga listan över dessa 100 låtar så tror jag att det är det enda helt instrumentala inslaget.

Minnesvärt: Glädjen.

62. The Girlfriends – ”Robin Hood” (2009)

Detta är en väldigt ny bekantskap, den har varit min vän i enbart några få månader. 39 sekunder av total eufori. Det är så satans banalt, enkelt, stort och samtidigt förträffligt. I Ottawa kan det låta så här bra.

Minnesvärt: Vad finns det att inte älska? Klockrent.

61. Andreas Mattsson – ”Summer Of Speed” (2006)

Andreas Mattssons återkomst borde ha blivit mer uppmärksammad. På spelningen i Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus gapade stolarna tomma. Samtidigt var det så intimt och älskvärt att jag är glad över att jag var på plats. Albumet The lawlessness of the ruling classes var ett av 2006 års bästa album, och allra bäst var ”Summer Of Speed”.

Minnesvärt: Texten är något i hästväg. För att gå in med en ödmjuk liten pekpinne:
Every club in every basement has been shut down or replaced
nobody knows

and all the friends i had before

they don’t come by and they don’t call”.
they’re gone”.

4 kommentarer

  1. Tunaskolan som är så otroligt bra?? Då vet du vad du ska önska dig av tomten då Sebastian! Med Spöken är en av de bästa svenska poplåtarna ever.. /coolyourboots.blogg.se

    Gilla

  2. ”Andreas Mattssons återkomst borde ha blivit mer uppmärksammad.”Instämmer! Plattan är superb. Önskar att jag kommit på spelningen…

    Gilla

  3. Mattias: I know, dålig stil. Fast man lyssnar ju hellre på BQ, det är ren fakta.Gustav: Visst är den! Och nu väntar vi på en uppföljare?Olle: Absolut! Jag hittade deras Myspace för en tid sedan, och ”Robin Hood” satt ju så himla fint.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s