(00-TALET) PLATS 100-91

Då var det dags. Det svåra med en sådan här lista är att minnas alla låtar som på ett eller annat sätt fastnade i huvudet och benen under det gångna årtiondet. Risken finns att man har glömt en och annan magisk låt, helt enkelt stoppat den för långt bak i huvudet. För att motverka detta har jag tittat igenom hela skivsamlingen, mp3-mappen samt plöjt igenom alla gamla musiktidningar som står uppradade i hyllan. Det tog några veckor. Med det sagt så kör vi.

100. Shout Out Louds – ”Please Please Please” (2003)

Shout Out Louds får ändå ses som en parentes i den svenska musikhistorien. ”Please Please Please” må vara banal och typisk för svensk pop under decenniets mitt, men det här är något som ändå stannade kvar och förgyllde vardagen en smula.

Minnesvärt: ”And it’s quite scary when you wake up in the same old clubs”.

99. Saturday Looks Good To Me – ”Parking Lot Blues” (2005)

Jag såg Saturday Looks Good To Me två gånger på några dagar under sommaren 2005. Albumet Every Night var då ett av mina bästa inköp någonsin, och är det nog fortfarande. ”Parking Lot Blues” går att finna på splitsingeln man släppte tillsammans med Speedmarket Avenue. Dessutom har Fred Thomas berömt min Field Mice-pin. Bara det.

Minnesvärt: ”When the summer gives up it’s secrets i’ll be lying in the grass”.

98. The Decemberists – ”Here I Dreamt I Was An Architect” (2002)

”Here I Dream I Was An Architect” finns på The Decemberists debutplatta som kom 2002. Jag minns att jag stod i en numera nedlagd skivaffär i Skövde och lyssnade igenom den. Jag slogs direkt av skönheten i låtarna och killen i kassan nickade när han stoppade in den i cd-spelaren och tillade ”bra, mycket bra”.

Minnesvärt: Det lunkande introt. Som en alldeles för het sommardag när solen står i zenit.

97. Bad Cash Quartet – ”Too Bored To Die” (2001)

Outcast från 2001 fick mig att gå in i ett lyckorus. Det görs inga sådana här plattor nu för tiden. ”Too Bored To Die” är låten som fick mig att älska BCQ. En av de starkaste refrängerna i svensk pophistoria.

Minnesvärt: Det jangliga solot som förenade Göteborg med Clare Wadd och Matt Haynes i Bristol.

96. S Club 7 – ”Never Had A Dream Come True” (2000)

Listans absoluta överraskning. Jag minns en vinter, det var sent år 2000. Jag gjorde värnplikten och det föll sig så olyckligt att jag skulle vara i tjänst över jul. Snön föll utanför vaktlokalen och på ZTV spelades ”Never Had A Dream Come True” med S Club 7. Det behövs inte mer än så.

Minnesvärt: 02:35 till 03:10, följt av refrängen.


95.
Yeti – ”Never Lose Your Sense Of Wonder” (2005)

När The Libertines splittrades 2004 så grundade John Hassall Yeti. Bandet har inte gjort särskilt stort väsen av sig, men debutsingeln ”Never Lose Your Sense Of Wonder” är fenomenal. Vissa band är värda ett bättre öde.

Minnesvärt: 00:07, trummorna bankar igång en utomordentlig resa.


94.
Sun Kil Moon – ”Carry Me Ohio” (2003)

Red House Painters diskografi är fylld av makalösa låtar, och Mark Kozeleks nya outfit Sun Kil Moon har en lång väg att vandra. Man är inte där ännu, men i ”Carry Me Ohio” anar man stordåden från förr.

Minnesvärt: 02:10, ”Green green youth/what about the sweetness we knew/what about what’s good what’s true/from those days”.

93. U.N.P.O.C. – ”Beautiful To Me” (2003)

Tom Bauchop, U.N.P.O.C., var rejält i ropet runt 2003-2004. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände, mannen slutade leverera. Fifth Column är hittills den enda fullängdaren men det räcker faktiskt. Skivan är så fylld av skotskt egensinne att den mättar i några år till.

Minnesvärt: ”When I was young I never needed anyone”

92. George Harrison – ”Any Road” (2002)

George Harrison gick bort i november 2001 och hans sista album Brainwashed släpptes postumt ett år senare. ”Any Road” blev titelspår och öppnar upp ett album som gör att George än idag känns väldigt levande. Ett fantastiskt eftermäle.

Minnesvärt: Harrisons typiska soloslingor.

91. Kings of Convenience – ”Homesick” (2004)

”Homesick” är den där låten som Simon & Garfunkel aldrig skrev. En pärla.

Minnesvärt: ”A song for someone who needs somewhere to long for”.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s