LONDON

Eftersom jag är en stor nörd vad gäller musikhistoria och musikhistoriska platser i allmänhet så brukar det vandras runt till diverse pilgrimsplatser i London för lite upptäckter. Efter ett stort planerande innan avfärd med utskrifter av kartor och adresser så brukar man hamna rätt.

(Det här inlägget blev fasligt långt, så vi fortsätter med resten imorgon.)

Savile Row nummer 3. Högkvarteret för The Beatles Apple Corps, bandets kontor, låg på denna adress. Den berömda takspelningen ägde rum här den 30 januari 1969.

Marquee Club på Wardour Street 90. Klubben flyttade till Charing Cross Road på 80-talet, men lokalerna är klassiska. Här spelade sådana digniteter som Jimi Hendrix, The Who och Pink Floyd.

”Terry meets Julie, Waterloo Station, every friday night…”

Abbey Road. Vi skippar historien på denna.

Cavendish Avenue nummer 7, St. John’s Wood.
Paul McCartney köpte ägorna redan under våren 1965, men Paul och Jane Asher flyttade in först 1966. Vissa källor pekar på att han fortfarande äger huset. Musikrummet var beläget på övervåningen, och här skrevs bland annat låtar som ”Getting Better”, ”Hey Jude” och ”Penny Lane”. Beatlarna samlades ofta här innan och efter inspelningar på EMI vid Abbey Road då studion är belägen ett fåtal minuter bort.

Decca Studios, West Hampstead. Det var här som The Beatles välkända provspelning för Decca ägde rum under nyårsdagen 1962. Det var efter det här som Dick Rowe på Decca yttrade den välkända meningen ”Guitar groups are on their way out”, och gav bandet nobben. Ett misstag han fick leva med under hela sitt liv. Bandet skriver på för EMI i juni samma år. På foto nummer två, till höger om Decca, låg en gång den legendariska klubben Klooks Kleek. De igenbommade fönstren är ett tecken på att många av dessa platser troligtvis kommer att vara borta inom några år.

Chapel Street 24, The Beatles manager Brian Epstein bodde här från 1965 fram till sin död 1967. Det syns verkligen att detta är ett av Londons mest eftertraktade områden. Det hölls många fester på adressen, bland annat ”releasepartyt” för Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band som gick av stapeln i maj 1967. Epstein dog här i augusti samma år.

Bara runt kröken från Chapel Street 24 ligger denna pub, Horse & Groom, som var en av beatlarnas stampubar under tiden Epstein bodde så nära.

Holloway Road nummer 304, här bodde producenten och musikgeniet Joe
Meek. I samma lägenhet hade han även sin hemmastudio. Det var på denna adress Meek sköt sig själv den 3 februari 1967, exakt 8 år efter att Buddy Holly förolyckades. Meek var under många är besatt av Holly. Tidigare på dagen den 3 februari var Meek mycket upprörd samt paranoid. Han kände sig övervakad av allt och alla och hade tänt eld i en papperskorg där han brände upp brev som skulle kunna hota honom. Han led vid denna tid av vanföreställningar och psykiska problem och innan han riktade pistolen mot sig själv hade han dessutom tagit livet av sin hyresvärd Violet Shenton med samma vapen.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s