LONDON #2

Dåså, jag fortsätter där jag lämnade av.

Det var en tidig och vacker morgon när benen bar mot Sevenoaks, cirka 30 minuter utanför London. Jag hade för att underlätta processen inhandlat tågbiljetter innan så att allt skulle flyta på smidigt. Förmiddagen blev dock oerhört het och fuktig så promenaden ut till målet, Knole Park, var inte direkt svalkande. Väl framme så visade sig parken vara betydligt större än beräknat, så ungefär en timma gick åt till att lokalisera platserna. Orsaken till denna visit var att The Beatles i januari och februari 1967 spelade in videos till ”Strawberry Fields Forever” samt ”Penny Lane” i Knole Park. Området har förändrats en hel del genom åren, men stenporten från ”Penny Lane” var i gott skick.

Fortfarande kvar i Knole Park. Trädet från ”Strawberry Fields Forever”-videon blåste troligtvis ner under någon höststorm på 80-talet, vilket gjorde denna lokalisering något svår. Dock så hade jag den ypperliga boken ”The Beatles’ London” av Piet Schreuders, Mark Lewisohn och Adam Smith med mig, vilket var ett ovärderligt hjälpmedel. Av all litteratur om The Beatles som jag har plöjt igenom rankar jag den väldigt högt. I boken finns guider till över 400 platser i och utanför London som kan relateras till bandet. Köp.
7 Leicester Place, här låg en gång i tiden klubben Ad Lib. Ad Lib var en av de första klubbarna i London som för det mesta enbart hade bandmedlemmar och andra kända ansikten på gästlistan. Stället slog upp portarna i december 1963. Lite av en skyddad värld för ”the beautiful people”. Här spelades det enbart svart musik, soul och blues. Om man kikar in genom glasdörrarna kan man fortfarande se hissen som leder upp till Ad Lib. Det var i denna hiss som John Lennon och George Harrison med respektive kände av sin första LSD-tripp efter att deras kaffe hade blivit spetsat med substansen tidigare på kvällen, på en privat fest i Bayswater. Sinnena spelade dem ett spratt och d
å hissen och dansgolvet verkade stå i lågor inför de fyras ögon begav man sig efter en stund snabbt därifrån. Vägen hem tog dock flera timmar då Harrison, som körde, kröp fram i snigelfart efter att trippen hade tagit fart.
7 Broadwick Street, Soho. Idag ligger skivaffären Sounds of the Universe på adressen, men 1962 låg puben Bricklayers Arms här. Det var på denna plats som Brian Jones bildade The Rolling Stones, och på övervåningen höll man sina första rep.
(Fortsättning följer)

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s