EUROVISION SONG CONTEST – ETT URVAL

Jag kunde inte riktigt bärga mig i min sammanställning av de främsta Eurovisionlåtarna, så ett resultat redovisas redan nu istället för om två veckor som utlovats. Notera att vissa av låtarna är bidrag från den svenska uttagningen och som inte gick vidare till respektive final, men dessa inkluderas ändå. Därför blir det någon slags Melodifestival/Eurovisionlista. Ha även i åtanke att jag inte har någon vetskap om hur det ser ut i landsfinalerna genom åren. Det kan ju vara så att Frankrike hade en riktig kanonlåt som slutade trea i landets egen tävling något år, och då aldrig tog sig till den stora finalen. Vi bortser från detta. Med det sagt så kör vi.

10. Sean Dunphy – ”If i could choose” (Irland 1967)

Sean Dunphy framförde det irländska bidraget detta år, och slutade på en andraplats. En av de vackraste balladerna i tävlingens historia och låten får mig osökt att tänka på Frank Sinatras fantastiska album ”Watertown”. En förlorad pärla från finalen i Wien 1967.


09. Massiel – ”La, la, la” (Spanien 1968)
Spanska Massiel vann då finalen gick av stapeln i London 1968. Det har på senare år framkommit att Storbritannien troligtvis hade vunnit om inte den spanske diktatorn Franco hade gått in och mutat till sig segern. I vilket fall så väljer jag Massiel varje dag framför abortmotståndaren Cliff Richard och dennes vedervärdiga ”Congratulations”.


08. Tommy Körberg – ”Judy min vän” (Sverige 1969)
Har hade det lika gärna kunnat vara ”Stad i ljus” från finalen 1988. Två ypperliga låtar. ”Judy min vän” slutade nia i Madrid.


07. France Gall – ”Poupée de cire, poupée de son” (Luxemburg 1965)
France Gall är helt lysande i den här klassikern skriven av Serge Gainsbourg. Spelades flitigt under min gymnasietid och är fortfarande lika bra. Kom givetvis på första plats i tävlingen som i år arrangerades i Neapel.


06. Severine – ”Un banc, un arbre, une rue” (Monaco 1971)
Severine hade den överlägset främsta låten i Dublin 1971. Detta var Monacos första och enda vinst i tävlingen. Monaco hoppade av hela spektaklet 1980 och återvände sedan inte förrän 2004, för att nu återigen vara frånvarande.


05. Göran Fristorp – ”Som min vän” (Sverige 1975)
”Som min vän” slutade fyra i den svenska uttagningen 1975, och får väl anses vara den här listans stora överraskning. Men det finns något i den som gör den unik. Det här är det mest intima jag hört i tävlingens historia.


04. Brainstorm – ”My star” (Lettland 2000)
Det här var Lettlands debut i tävlingen, och man kunde omöjligt ha gjort det bättre. Det överlägset främsta bidraget under 2000-talet, alla länder inräknade. Jag var själv på plats under genrepet i Globen det här året, då jag och en vän samt ett par andra filurer hade bokat in oss på en bussresa som inkluderade biljetter till genrepet samt en båtresa på Östersjön. Mer sånt här. En tredjeplats för Lettland blev resultatet.


03. Malta – ”Sommar’n som aldrig säger nej” (Sverige 1973)
Det här året representerades Sverige av duon Malta, bestående av Claes ”Clabbe” af Geijerstam och Göran Fristorp. Man bytte lagom till finalen namn till Nova då namnet Malta lätt kunde skapa missförstånd. Det vinnande bidraget skapade folkstorm då det svenska folket istället tyckte att ABBA med ”Ring ring” var ett betydligt bättre val. Samtidigt undrade många hur svalor som häckade såg ut. Textraden ”dina bröst är som svalor som häckar” blev en klassiker. ABBA vann istället året därpå med ”Waterloo” och troligtvis har de Malta att tacka för det då ”Ring ring” inte hade haft samma totala genomslagskraft. Jag tackar istället för den tredje bästa eurovisionlåten genom tiderna. Det blev en femteplats.


02. Mocedades – ”Eres tu” (Spanien 1973)
En av mina favoritlåtar, alla kategorier. ”Eres tu” hade likheter med Jugoslaviens bidrag från 1966, ”Brez besed”, men någon protest lades aldrig in. Jag har svårt att rangordna ettan och tvåan på den här listan, imorgon skulle denna låt kunna vara solklar vinnare. Titta extra noga på mannen längst till vänster. Vilken stilig karl, man ser vissa likheter med en ung Fidel Castro. Dessutom är han klädd som en gud! Spanien slutade tvåa i Luxemburg 1973.


01. Towa Carson – ”Alla har glömt” (Sverige 1967)
Och vad säger man om den här. Låten hamnade bara på en delad tredjeplats i den svenska uttagningen 1967, vilket idag framstår som en ren katastrof. Towa Carson levererar en text om förlorad kärlek som känns ända in i märgen. Det blir inte bättre än så här. Odödlig.

8 kommentarer

 1. Bra lista! Towa är helt rätt på topp! Min tvåa blir nog Tommys Judy. La, la, la är inte dum, detsamma gäller Olle Ljungströms låt med samma namn.

  Gilla

 2. I really liked this walk down the memory lane, that took me to the music of my childhood.Furthermore it also introduced me to some new songs that I did not know.You have an interesting blog.

  Gilla

 3. Protege:thank you! i’m glad you liked the post and i hope you liked the ones that was new to you.Kaisa:den var med i beräkningen, men föll på mållinjen.

  Gilla

 4. Härligt! Många av mina favoriter är med här. Du får gärna publicera fortsättningen på listan vid tillfälle…

  Gilla

 5. calle:Jag funderar på att göra en fortsättning, jag meddelar dig om detta.runner:roligt att höra. din blogg förresten, mycket bra! och fint initiativ.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s