IT’S ALL IN MY HEAD SHE READ IN HER GIRLFRIEND’S SELF-HELP BOOK

Ibland fastnar jag i Red House Painters-fällan. Det kan ske oavsett vilken sinnesstämning man befinner sig i, men när det verkligen händer så vill jag också kunna skriva låtar till någon gammal förälskelse som heter Katy och förklara att jag vet att hon kommer att befinna sig någonstans i London och ha saker i sitt liv som jag aldrig kommer att kunna ge henne. Det fantastiska är att Mark Kozelek sjunger de där raderna lika vackert nu som för 15 år sedan när den där skivan med berg-och-dalbanan släpptes för första gången. Den dagen jag fyllde 24 och hade den största åldersnojan hittills så lyssnade jag på ”24” på repeat. Det var vackert och skrämmande på samma gång och jag hade troligtvis kysst Marks fötter om han hade varit där då.

And i thought at fifteen that i’d have it down by sixteen
and twenty-four keeps breathing in my face like a mad whore
and twenty-four keeps pounding at my door like a friend you don’t want to see

Man får kalla Red House Painters slowcore eller sadcore eller något annat helt meningslöst, jag blir inte arg. Men det är ungefär som att kalla Belle and Sebastian för twee, det blir ohållbart då B&S är större än hela twee-genren på egen hand. Lite så är det även med Red House Painters.
Det fanns andra band som lät lite som Red House Painters, så som Very Secretary. Very Secretary lyckades bra, de lösgjorde samma stämningar men det var ofta rent textmässigt som det fattades flera mil. ”Charity” som ni kan ta hem och lyssna på längre ner i det här inlägget låter för övrigt kusligt likt The Bear Quartet cirka 1993, runt tiden för Cosy Den/Family Affair. Jag var lite rädd för Mark när jag och Kaisa såg honom i Stenhammarsalen i Göteborg för ungefär ett halvår sedan. Men han sade själv att han inte skulle vara vresig mot sin publik längre eftersom han började bli äldre och snart skulle vara död. Han hade troligtvis insett att han inte kunde stanna upp tiden som förflyter. Jag kanske borde börja tänka i liknande banor, och jag tror faktiskt att jag började lite smått just den kvällen. Tack Mark.

Red House Painters – ”Katy Song”
Red House Painters – ”24”
Red House Painters – ”Lord Kill The Pain”
Mark Kozelek – ”Katy Song” (Live)
Very Secretary – Charity

6 kommentarer

 1. g: red house painters representerade ett gott 90-tal. det behövdes verkligen.a: ”charity” är en fin låt, men den representerar samtidigt vad det är som fattas band utöver red house painters som funkar lite på samma sätt. plocka på!

  Gilla

 2. Å helvete! Jag har inte givit Very Secretary en enda tanke sen.. typ 98 kanske?Otroligt ojämnt band, men när dom fick till det så..Hit ska jag komma oftare och läsa lite..

  Gilla

 3. Förresten. Du som gillar Very Secretary.. Du har möjligtvis inte Bob Tilton skivan? Jag sålde den och ångrar mig som fan! Kan inte hitta den någonstans..

  Gilla

 4. m.a.ö:tänk dig ett very secretary som inte hade kunnat göra fel. det hade ju varit världens bästa band, ungefär.jag har inte bob tilton-skivan, tyvärr. har du spanat in ebay?och vad skoj att du kommer att göra fler besök, det gör mig glad!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s