THIS TOWN HAS DRAGGED YOU DOWN

Bra pop kommer från Göteborg. Det vet väl alla. Ja, det finns undantag, men det här landets framsida har frambringat så många bra band att kvoten är uppfylld för decennier framöver. Ändå så blir jag otroligt chockad, och lycklig, över vad Days har att komma med. Attityd har spelat stor roll på Göteborgs-scenen. Detta är ren skönhet.

Staden har givit oss desperadopop a la Broder Daniel, en blandning av lycka och melankoli med Håkan, egenartade pärlor med Honey Is Cool, fuck you-anthems med TTA och traditionell men nyskapande rock av Ebbot och hans mannar. Vi kan fortsätta rabbla namn i all evinnerlighet. Till och med Bad Cash Quartet bör räknas in. Säg vad ni vill om det bandet, vila i frid, men Outcast-plattan kunde värma upp vilken försommar som helst. Men aldrig har jag hört något så smekande och bedårande som Days. Folk hojtar Sarah Records och 80-talspop. Jag är mest tyst. Och lyssnar. För detta är varken Sarah eller 80-tal.

Det här är soundet ligger så fel i tiden att det genast blir totalt klockrent. Grabbarna i bandet är inga överdrivna Sarah-diggare, de gör bara den sortens popmusik som känns rätt för dem själva, och det är precis så det ska vara.
”Simple thing”. Det här är en så pass briljant låt att jag inte riktigt vet hur jag ställa mig till den. Låna ut ett öra, förslagsvis två, i 2:19. Ska man någon gång lyckas ha sex med en låt så borde detta vara det självklara valet. Musikalisk orgasm. Jag har den ibland på repeat när jag går på promenad och jag måste se otroligt sinnesrubbad ut när jag alltid flänger till med hela kroppen vid 01:16 när trummorna gör sin återkomst. Jag såg Days i januari 2007, och då vissa band kan ge en känsla av besvikelse live så är det tvärtom i det här fallet. Låtmaterialet är fortfarande i minsta laget, men det är förlåtligt då bandet under en 15-minutersperiod levererar 5 låtar som vilket band som helst med en gnutta självrespekt skulle dö för. Snart kommer man att släppa sin debut-ep på Shelflife, följt av ett annat släpp på Lavender. Det är det här vi har väntat på, alldeles för länge. Givetvis är det Göteborg som levererar.

Lyssna på:
www.myspace.com/daysswe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s