HAVE A WONDERFUL DREAM, MARGARET ON THE GUILLOTINE

”You can’t keep us down
the left side is the right side”.

Så storartat avslutade Bear Quartet sin åttonde platta, My War, för att några månader senare vara bokade till Hultsfred 2000. Vad gör norrbottningarna då? Jo, de skickar ner Carl Olsson som gör en 40-minuters version av ”What i hate”, för att sedan gå av scenen. Underbart, osannolikt och totalt oväntat. Vad jag vill ha sagt med det är att detta borde tillämpas på julen.

Jullåtar i varenda affär sedan början av december. Jingel-jangel högt och lågt. Ska det vara jingel-jangel kan det väl åtminstone komma från någon bra indiepop-dänga som drivs framåt av en 12-strängad rickenbacker 360.
Åtgärd: Spela någon snapsvisa som fastnade i strupen förra midsommarafton. Dumpa tomteluvorna som pryder huvudet på vartenda stackars kräk i ICA’s köttdisk, och ta på en kräfthatt eller motsvarande. Eller gör ingenting förresten, var er själva. Men dumpa hela den uppsluppna och glada julstämningen. Det blir så många intryck från alla håll och kanter att man bara vill sparka ut granen och tända eld på julbocken en minut över tolv den 25 december.
Och snön. Alla vill ha snö. Jag vill inte ha snö. För det första har jag inga vinterkläder, det känns aldrig aktuellt att inhandla några heller då alla plagg skapta för vintertid är fruktansvärt fula och bylsiga. Sen så tjatar alla om ”den där jäkla snön!” i början av mars, då duger den inte. Den duger aldrig. Den är bara kall. För att sedan hoppa in i skorna och smälta tills man trampar omkring med hela Kaspiska havet runt foten. Bojkott. Ge mig vår och en liten, liten, liten gnutta värme. Snälla?

”The nights are getting warmer, it won’t be long
won’t be long till summer comes, now that the boys are here again”.

Thin Lizzy var ett svulstigt (ganska äckligt) band, men de där raderna får mig alltid att tro på ett liv efter julen, precis som grisen i Werner & Werner’s ”Vår julskinka har rymt”, som stack till Hawaii med Miss Piggy. Om jag flyttar ansiktet tillräckligt nära lampan och låter skenet värma en smula, samtidigt som jag lyssnar på samma rader en gång till så kanske det går att komma undan, om så bara för en stund. Jag kan nästan svära på att det fungerar.

2 kommentarer

  1. Jag råkade faktiskt litegrann av en slump, ramla in på den där Bear Quartet konserten. Det var helt jävla magiskt. Särskilt att han ringde upp resterande medlemmar, drack öl och rökte cigaretter med ena handen och spelade synth med den andra. Kärlek!

    Gilla

  2. Underbart inlägg. Nu har snön kommit, är folk glada för det? Näej.Nåväl, Bear Quartet kan inge hopp också i det bistraste mörker. ”I don’t need light”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s