TRUE LOVE WILL FIND YOU IN THE END #1

Det här inlägget kommer inte att behandla ämnet Daniel Johnston, även fast han förtjänar det. Istället kommer jag att under rubriken ”True love will find you in the end” skriva om enstaka låtar som jag själv anser bör lyftas fram, som har grott ända in i benmärgen och orsakat sömnlösa nätter och glädjerus. Först ut är en pärla från 1968.

Spanky & Our Gang – ”Like to get to know you”

Många minns Spanky & Our Gang som några slags Mamas & the Papas-imitatörer, om man minns dem överhuvudtaget. De har av någon anledning fallit i glömska och hamnat i botten av kartongen som svämmar över av dammigt 60-talsmaterial. Bandet som bildades i Chicago i mitten av 60-talet imponerar stort med sin folk-pop som lyfts av skimrande harmonier. 1967 släppte bandet sitt debutalbum, vilket innehöll vad som skulle bli deras största hit, ”Sunday will never be the same”. Året därpå var album nummer två på gång, och döptes till just ”Like to get to know you”. Låten med samma namn är en otrolig skapelse. En blandning av glädje och melankoli. Introt i sig kommer att få dig att jubla och troligtvis kommer du att yra i veckovis om att du hört ljudet av världens vackraste stråkar. Vid 01:08 ändrar låten skepnad för en liten stund, tills Elaine McFarlane tio sekunder senare förklarar att hon kanske inte ger dig sin kärlek, men gärna vill lära känna dig. Det är svårt att överträffa en sådan här låt, så lär känna Spanky & Our Gang. ”Like to get to know you” är en ypperlig inkörsport.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s